Міжнародний фестиваль «Київські лаври»


Один з найбільших і найавторитетніших фестивалів поезії у Східній Європі – «Київські Лаври» – відбудеться цього року в Києві 17–21 травня втринадцяте.

За роки існування фестивалю в ньому взяли участь понад 500 поетів з 24 країн світу. Однією зі своїх головних задач організатори вважають підтримку поезії українською мовою, а отже й розширення та гармонізацію культурного простору в Україні.

З цього року структура фестивалю та його наповнення зазнаватимуть якісної трансформації, аби відповідати редакційній політиці журналу «ШО». Що це означає? Поступово ми будемо відходити від концепції виключно фестивалю поезії і наближатися до формату міжнародного літературного фестивалю, в якому поезія буде важливим напрямком програми, але все-таки – одним з багатьох.

Як відомо, журнал «ШО» – це перш за все розділи «ШО ДИВИТИСЯ» (кіно, театр, арт), «ШО СЛУХАТИ» (музика), «ШО ЧИТАТИ» (література). І фестиваль поступово стане відповідати журналу. А це означає: більше кіно, більше театру, більше музики, майстер-класів, лекцій, круглих столів, більше тренінгів з гуманітарних технологій. До поетів приєднаються прозаїки, літературні критики, книжкові оглядачі, спеціалісти з авторських прав, видавці…

В цьому році у фестивалі беруть участь відомі поети, критики, художники, гуманітарні інженери, музиканти з України, Грузії, Німеччини, Ізраїлю, Латвії, Чорногорії, США, Росії.

Дякуючи журналу «ШО» і партнерам «ДОКЕРУ», кнайп-клубу «КУПІДОН», Дому-музею ім. М. Булгакова (проект «Вхід з веранди») вхід на всі заходи – вільний.

Чекаємо на фестивалі!

 

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ:

17 травня (четвер)

Docker-G Pub, вул. Набережно-Хрещатицька, 5/13. Поділ, ст. метро «Поштова площа».

18.00–19.00 Реєстрація учасників фестивалю.

19.00–19.10
Урочисте відкриття ХIII Міжнародного фестивалю поезії «Київські Лаври» — 2018,
вручення премій лауреатам та авторам журналу «ШО».

19.10–22.00 Журнал «ШО» представляє: Великий вечір сучасної поезії.
Учасники: Бахит Кєнжеєв (США), Олексій Цвєтков (Ізраїль), Ніка Джорджанелі (Грузія), Дмитро Лазуткін (Україна), Михайло Юдовський (Німеччина), Лілія Газізова (Росія), Анна Малігон (Україна), Вадим Жук (Росія), Ірина Євса (Україна), Дмитро Вєдєняпін (Росія), Любов Якимчук (Україна), Ія Ківа (Україна), Олег Коцарев (Україна), Тетяна Вольтська (Росія), Сергій Прилуцький (Білорусь), Ірина Іванченко (Україна), Марія Галіна (Росія), Олег Романенко (Україна), Олена Фанайлова (Росія), Володимир Жбанков (Україна), Аркадій Штипель (Росія), Вано Крюґер (Україна), Дмитро Бураго (Україна), Олександр Моцар (Україна), Анна Русс (Росія).
Модератор Юрій Володарський.

Під час вечора — спілкування, фуршет.

Вхід на захід — вільний

18 травня (п’ятниця)

ДЕНЬ МУЗЕЇВ, НОВІ КНИЖКИ, СЛЕМ

Літературно-меморіальный музей М. Булгакова (Дім Турбіних), Андріївський узвіз, 13А, ст. метро «Контрактова площа».

19.00–21.00 Проект «Вхід з веранди» та Міжнародний фестиваль поезії «Київські Лаври» представляють вечір сучасної поезії в Будинку М. Булгакова.
У вечорі беруть участь автори журналу «ШО» та гості фестивалю: Вадим Жук, Тетяна Вольтська, Дмитро Вєдєняпін, Олена Фанайлова, Ірина Євса, Лілія Газізова, Костянтин Рубахін, Михайло Юдовський.
Вечір ведуть: Лілія Газізова та Олена Малишевська.

Кнайп-клуб «Купідон», вул. Пушкінська, 1-3/5.

19.00–20.30 Нові книжки Бориса Херсонського та Олексія Цвєткова. Учасники: автори книжок.
Модератор Бахит Кєнжеєв.

20.30–22.00 Слем «питущих і непитущих»
Спроба з’ясувати: чи правда, що автори-алкоголіки створили більше духовних цінностей, ніж непитущі автори. Спростування цієї тези дається здебільшого авторами непитущими і такими, що позиціонують себе як більш духовні та моральні. Група слем-дослідників спробує на практиці провести експеримент і з’ясувати, хто правий, а хто не потрапить в аннали літератури.
Команда питущих: Олександр Моцар, Сергій Прилуцький, Ігор Митров, Геннадій Бєляков, Володимир Глазов, Анна Малігон, Олег Коцарев.
Команда непитущих: Ія Ківа, Богдан-Олег Горобчук, Юхим, Олена Стапаненко, Олександра Ткаченко, Антон Полунін, Тетяна Ковалевич.

Куратори: Олександр Моцар і Сергій Прилуцький.

Вхід на всі заходи — вільний

19 травня (субота)

ЛЕКЦІЇ ТА НОВІ КНИЖКИ

Кнайп-клуб «Купідон», вул. Пушкінська, 1-3/5.

16.00–17.00 Лекція: «Як нам облаштувати культурний простір України на прикладі Одеси?» (запитання-відповіді). А також нові вірші Олександра Ройтбурда.
Автор: Олександр Ройтбурд, художник, директор Одеського художнього музею.
Модератор Борис Херсонський.
Коментарії Марат Гельман.

17.00–18.00 Лекція: «Поезія божевілля»
(запитання-відповіді).
Автор: Борис Херсонський, поет, ректор Київського інституту сучасної психології і психіатрії.

18.00–19.00 Лекція «Чому картини такі дорогі, а художник такий бідний?» (запитання-відповіді).
Автор Марат Гельман (Чорногорія), гуманітарний інженер, куратор проектів сучасного мистецтва.
Модератор Олександр Ройтбурд.

19.20–20.20 Нові книжки Марії Галіної та Бахита Кєнжеєва. Учасники: автори книжок.
Презентація антології сучасної грузинської поезії «ПРОСТО НЕБА».
Учасники: Ніко Джорджанелі та Дмитро Лазуткін.
Модератор Сергій Лазо, поет, укладач, перекладач.

20.30–22.00 Проект: Поезія: Non/fiction.
Вечір за мотивами життя авторів. Історії, які могли бути чистою правдою. Сцени з життя, що заставлять замислитися навіть зовсім не схильних до замислення слухачів. Скандал і сльози. Сміх і співчуття. Шаленство та раціональний розрахунок…
Учасники: Юрій Смирнов, Олександра Ткаченко, Поль Гранек, Олена Степаненко, Любов Якимчук, Вано Крюґер, Дмитро Лазуткін, Сергій Прилуцький, Анна Малігон, Олег Коцарев, Сергій Шабуцький, Володимир Жбанков, Олександр Моцар, Ія Ківа, Геннадій Бєляков, Кассандра Римськи.
Куратори: Олександр Моцар і Олег Коцарев.

Вхід на всі заходи — вільний

20 травня (неділя)

Кнайп-клуб «Купідон», вул. Пушкінська, 1-3/5.

16.00–17.00 Лекція Олексія Кащеєва «Література та смерть» (запитання-відповіді).
Міфологизація смерті в художній літературі та медицині; смерть як хвороба й неминучий кінець, а також як найкращий друг творчої людини; які технології подолання смерті пропонує нам сучасна наука й сучасне гуманітарне середовище; випадки дивної смерті та життя після смерті, які автор бачив у клінічній роботі.
Автор: Олексій Кащеєв, поет, нейрохірург, кандидат медичних наук, популярний блогер.
Модератор Володимир Жбанков.

17.00–18.00 Лекція Тетяни Трофименко: «Письменник vs критик: десять порад, щоб вижити».
У сучасному українському літпроцесі взаємини критиків і письменників часто нагадують любов без взаємності: перші хочуть, щоб другі писали краще, другі натомість наполягають, аби перші вчитувалися глибше. Часом доходить до неабияких пристрастей, але хай там як — існувати одне без одного критик і письменник також не можуть! Літературна критикиня Тетяна Трофименко пропонує власні десять порад, що допоможуть вижити у цій непростій ситуації — на користь вітчизняній літературі.
Модератор Юрій Володарський.

18.00–19.20 Проект «Рідні Полюси»: Харків — Херсон.
Головні вірші Ірини Євси (Харків) і Анатолія Кичинського (Херсон). Модератори: Олег Коцарев та Ія Ківа

19.30–22.00 Журнал «ШО» представляє авторів і гостей фестивалю. Великий вечір сучасної поезії.
Учасники: Олег Романенко, Аркадій Штипель, Анна Русс, Бахит Кєнжеєв, Михайло Етельзон, Михайло Юдовський, Вадим Жук, Лілія Газізова, Тетяна Вольтська, Дмитро Вєдєняпін, Олена Фанайлова, Олексій Кащеєв, Сергій Шабуцький, Володимир Жбанков, Дарія Івановська.
Модератор Юрій Володарський.

Вхід на всі заходи — вільний

21 травня (понеділок)

Закриття ХIII Міжнародного фестивалю «Київські Лаври»

Docker’s ABC вул. Хрещатик, 15/4 (Пасаж).

18.30–20.00 Круглий стіл: «Сучасна українська література мовами національних меншин — нав’язана проблематика чи доля?»
Учасники: Юрій Володарський, Євген Стасіневич, Володимир Рафєєнко, Марія Галіна, Тетяна Калитенко.
Модератор Тетьяна Трофименко.

20.00 Проект Сергія Жадана «ЛІНІЯ МАННЕРГЕЙМА»

Вхід на всі заходи — вільний

Кількість місць обмежена

Майданчики фестивалю:

Docker-G Pub, вул. Набережно-Хрещатицька, 5/13, ст. метро «Поштова»

Docker’s ABC, вул. Хрещатик, 15/4 (Пасаж), ст. метро «Хрещатик»

Кнайп-клуб «КУПіДОН» вул. Пушкінська, 1-3/5, ст. метро «Театральна», «Хрещатик»

Літературно-меморіальный музей М. Булгакова,
Андріївський узвіз, 13А, ст. метро «Контрактова площа»

 

 

Один из самых больших и авторитетных фестивалей поэзии в Восточной Европе – «Київські Лаври» – пройдет в этом году в Киеве 17–21 мая в тринадцатый раз.

Основателем и бессменным спонсором «КЛ» является журнал о современной культуре «ШО».

За годы существования фестиваля в нем приняли участие более 500 поэтов из 24 стран мира. Одной из своих основных задач организаторы считают поддержку поэзии на украинском языке, а равно – расширение и гармонизацию культурного пространства в Украине.

С этого года структура фестиваля и его наполнение будут претерпевать качественную трансформацию, дабы соответствовать редакционной политике журнала «ШО». Что это значит? Постепенно мы будет отходить от концепции исключительно фестиваля поэзии и приближаться к формату международного литературного фестиваля, в котором поэзия будет важным направлением программы, но все же – одним из многих.

Как известно, журнал «ШО» – это прежде всего разделы «ШО СМОТРЕТЬ» (кино, театр, арт), «ШО СЛУШАТЬ» (музыка), «ШО ЧИТАТЬ» (литература). И фестиваль постепенно станет соответствовать журналу. А это значит: больше кино, больше театра, больше музыки, мастер-классов, лекций, круглых столов, больше тренингов по гуманитарным технологиям. К поэтам присоединятся прозаики, литературные критики, книжные обозреватели, специалисты по авторским правам, издатели…

В этом году в фестивале принимают участие известные поэты, критики, художники, гуманитарные инженеры, музыканты из Украины, Грузии, Германии, Израиля, Латвии, Черногории, США, России.

Благодаря журналу «ШО» и партнерам «ДОКЕРУ», кнайп-клубу «КУПИДОН», Дому-музею им. М. Булгакова (проект «Вход с веранды») вход на все мероприятия – свободный.

Ждем на фестивале!
ПРОГРАММА ФЕСТИВАЛЯ:

17 мая (четверг)

Docker-G Pub ул. Набережно-Крещатицкая, 5/13. Подол, ст. метро «Почтовая площадь».

18.00–19.00 Регистрация участников фестиваля.

19.00–19.10 Торжественное открытие ХIII Международного фестиваля поэзии «Київські Лаври» — 2018. Вручение премий лауреатам и авторам журнала «ШО».

19.10–22.00 Журнал «ШО» представляет
Большой вечер современной поэзии.
Участники: Бахыт Кенжеев (США), Алексей Цветков (Израиль), Ника Джорджанели (Грузия), Дмитрий Лазуткин (Украина), Михаил Юдовский (Германия), Лилия Газизова (Россия), Анна Малигон (Украина), Вадим Жук (Россия), Ирина Евса (Украина), Дмитрий Веденяпин (Россия), Любовь Якимчук (Украина), Ия Кива (Украина), Олег Коцарев (Украина), Татьяна Вольтская (Россия), Сергей Прилуцкий (Беларусь), Ирина Иванченко (Украина), Мария Галина (Россия), Олег Романенко (Украина), Елена Фанайлова (Россия), Владимир Жбанков (Украина), Аркадий Штыпель (Россия), Вано Крюгер (Украина), Дмитрий Бураго (Украина), Александр Моцар (Украина), Анна Русс (Россия).
Модератор Юрий Володарский.

По ходу вечера — общение, фуршет.

Вход на мероприятие — свободный

18 мая (пятница)

ДЕНЬ МУЗЕЕВ, НОВЫЕ КНИГИ, СЛЭМ

Литературно-мемориальный музей М. Булгакова (Дом Турбиных), Андреевский спуск, 13А,
ст. метро «Контрактовая площадь».

19.00–21.00 Проект «Вход с веранды» и Международный фестиваль поэзии «Київські Лаври» представляют вечер современной поэзии в Доме М. Булгакова.
В вечере участвуют авторы журнала «ШО» и гости фестиваля: Вадим Жук, Татьяна Вольтская, Дмитрий Веденяпин, Елена Фанайлова, Ирина Евса, Лилия Газизова, Константин Рубахин, Михаил Юдовский.
Вечер ведут: Лилия Газизова и Елена Малишевская.

Кнайп-клуб «Купидон», ул. Пушкинская, 1-3/5.

19.00–20.30 Новые книги Бориса Херсонского и Алексея Цветкова. Участники: авторы книг.
Модератор Бахыт Кенжеев.

20.30–22.00 Слэм «пьющих и непьющих».
Попытка выяснить: правда ли, что авторы-алкоголики создали больше духовных ценностей, чем авторы непьющие. Опровержение этого тезиса дается часто авторами непьющими, позиционирующими себя более духовными и моральными. Группа слэм-исследователей попробует на практике провести эксперимент и выяснить, кто прав, а кто не попадет в анналы литературы.
Команда пьющих: Александр Моцар, Сергей Прилуцкий, Игорь Митров, Геннадий Беляков, Владимир Глазов, Анна Малигон, Олег Коцарев.
Команда непьющих: Ия Кива, Богдан-Олег Горобчук, Юхим, Елена Стапаненко, Александра Ткаченко, Антон Полунин, Татьяна Ковалевич.Кураторы: Александр Моцар и Сергей Прилуцкий.

Вход на все мероприятия свободный

19 мая (суббота)

ЛЕКЦИИ И НОВЫЕ КНИГИ

Кнайп-клуб «Купидон», ул. Пушкинская, 1-3/5.

16.00–17.00 Лекция: «Как нам обустроить культурное пространство Украины на примере Одессы?» (вопросы-ответы). А также новые стихи Александра Ройтбурда.
Автор: Александр Ройтбурд, художник, директор Одесского художественного музея.
Модератор Борис Херсонский.
Комментарии Марат Гельман.

17.00–18.00 Лекция: «Поэзия помешательства» (вопросы-ответы).
Автор — Борис Херсонский, поэт, ректор Киевского института современной психологии и психиатрии.

18.00–19.00 Лекция «Почему картины такие дорогие, а художник такой бедный?» (вопросы-ответы).
Автор — Марат Гельман (Черногория), гуманитарный инженер, куратор проектов современного искусства.
Модератор Александр Ройтбурд.

19.20–20.20 Новые книги Марии Галиной и Бахыта Кежеева. Участники: авторы книг.
Презентация антологии современной грузинской поэзии «ПРОСТО НЕБА».
Участники: Нико Джорджанели и Дмитрий Лазуткин.
Модератор Сергей Лазо, поэт, составитель, переводчик.

20.30–22.00 Проект: Поэзия: Non/fiction.
Вечер по мотивам жизни авторов. Истории, которые могли быть чистой правдой. Сцены из жизни, которые заставят задуматься даже совсем не задумчивых слушателей. Скандал и слёзы. Смех и сопереживание. Безумие и рациональный расчет…
Участники: Юрий Смирнов, Александра Ткаченко, Поль Гранек, Елена Степаненко, Любовь Якимчук, Вано Крюгер, Дмитрий Лазуткин, Сергей Прилуцкий, Анна Малигон, Олег Коцарев, Сергей Шабуцкий, Владимир Жбанков, Александр Моцар, Ия Кива, Геннадий Беляков, Кассандра Римски.
Кураторы: Александр Моцар и Олег Коцарев.

Вход на все мероприятия свободный

20 мая (воскресенье)

Кнайп-клуб «Купидон», ул. Пушкинская, 1-3/5.

16.00–17.00 Лекция Алексея Кащеева «Литература и смерть» (вопросы-ответы).
Мифологизация смерти в художественной литературе и медицине; смерть как заболевание и неизбежный исход, а также как лучший друг творческого человека; какие технологии преодоления смерти предлагает нам современная наука и современная гуманитарная среда; случаи странной смерти и жизни после смерти, которые автор видел в клинической работе.
Автор: Алексей Кащеев, поэт, нейрохирург, кандидат медицинских наук, популярный блогер.
Модератор Владимир Жбанков.

17.00–18.00 Лекция Татьяны Трофименко: «Писатель vs критик: десять советов, чтобы выжить».
В современном украинском литпроцессе взаимоотношения критиков и писателей часто напоминают любовь без взаимности: первые хотят, чтобы вторые писали лучше, вторые в свою очередь настаивают, чтобы первые вчитывались глубже. Порой доходит до нешуточных страстей, но как бы там ни было — существовать друг без друга критик и писатель тоже не могут! Литературная критикесса Татьяна Трофименко предлагает свои десять советов, которые помогут выжить в этой непростой ситуации — на пользу отечественной литературе.
Модератор Юрий Володарский.

18.00–19.20 Проект «Родные Полюса»: Харьков — Херсон.
Главные стихи Ирины Евсы (Харьков) и Анатолия Кичинского (Херсон). Модераторы: Олег Коцарев и Ия Кива

19.30–22.00 Журнал «ШО» представляет авторов и гостей фестиваля. Большой вечер современной поэзии.
Участники: Олег Романенко, Аркадий Штыпель, Анна Русс, Бахыт Кенжеев, Михаил Этельзон, Михаил Юдовский, Вадим Жук, Лилия Газизова, Татьяна Вольтская, Дмитрий Веденяпин, Елена Фанайлова, Алексей Кащеев, Сергей Шабуцкий, Владимир Жбанков, Дарья Ивановская.Модератор Юрий Володарский.

Вход на все мероприятия свободный

21 мая (понедельник)

Закрытие ХIII Международного фестиваля «Київські Лаври»

Docker’s ABC ул. Крещатик, 15/4 (Пассаж).

18.30–20.00 Круглый стол: «Современная украинская литература на языках национальных меньшинств — навязанная проблематика или судьба?»
Участники: Юрий Володарский, Евгений Стасиневич, Владимир Рафеенко, Мария Галина, Татяна Калитенко.
Модератор Татьяна Трофименко.

 

20.00 Проект Сергея Жадана «ЛИНИЯ МАННЕРГЕЙМА»

Вход на все мероприятия свободный

Количество мест ограниченно

ПЛОЩАДКИ ФЕСТИВАЛЯ:

Docker-G Pub ул. Набережно-Крещатицкая, 5/13, Подол, ст. метро «Почтовая площадь».

Docker’s ABC ул. Крещатик, 15/4 (Пассаж), ст. метро «Крещатик»

Кнайп-клуб «КУПИДОН» ул. Пушкинская, 1-3/5, ст. метро «Театральная», «Крещатик»

Литературно-мемориальный музей М. Булгакова,
Андреевский спуск, 13А, ст. метро «Контрактовая площадь»